والپست چیست؟
والپست کلافی است که در طول های مشخص برای یکپارچه عمل نمودن دیوار به کار می رود. این وال پست ها سبب درگیری دیوار با اسکلت و در نتیجه استحکام دیوار خواهد شد. همان گونه که از نامش پیداست، والپست نگهدارنده دیوار است. این المان که معمولا به صورت یک تیر-ستون طراحی می گردد، در انتهای سالن های صنعتی و به طور کل فریم های با دهانه بالا که انتهای آن با دیوار پوشش می گردد، قرار می گیرد.
وظیفه والپست ها انتقال نیروهای حاصل از باد و زلزله از دیوار به فریم می باشد که موجب عدم تخریب دیوار می گردد. به طور عمومی اتصال آن در انتهای متصل به فریم به صورت لوبیایی جهت مراحل نصب و بر روی فونداسیون به صورت مفصل می باشد.
اجرای وال پست در اسکلت بتنی
به دلیل حساسیتهای نظارتی وال پست، باید به جزئیات اجرای وال پست دقت کنید. نحوه اجرای وال پست در اسکلت بتنی به این صورت است که در گام اول باید محل قرارگیری وال پست را طبق نقشه معین کنید. در مرحله بعد، پس از نصب پلیتهای اتصال در کف و سقف، از بست برای ردیفکردن بلوکها استفاده کنید تا دو دیوار مجزا به هم متصل شوند. حتما فاصله نصب وال پست را هنگام اجرای دیوار خالی نگه دارید.
اگر قبل از بتنریزی، بیس پلیت را اجرا نمیکنید، باید پلیتها را به وسیله رول بولت به تیرها از بالا و پایین، متصل کنید. میخهای فولادی ۳ سانتیمتری که با میخکوب نصب میشوند، برای نصب پلیتها به جان تیرها اصلا انتخاب مناسبی نیستند.
پس از ساخت دیوار، چهار میلگرد را به پلیتهای اتصال تعبیهشده در کف و سقف جوش دهید. سپس میلگردها را با سیم آرماتوربندی به بستها ببندید. در آخرین گام، پس از ریختن بتن داخل قالبها، قالبها را باز کنید. به این ترتیب، وال پست در اسکلت بتنی منطبق بر ضخامت دیوار ایجاد میشود.
اجرای وال پست در اسکلت فلزی
با توجه به اینکه در سالهای اخیر برای ساخت ساختمانها از اسکلتهای فلزی بیشتر استفاده میشود و از آنجایی که تغییر مکان جانبی در اسکلت فلزی زیاد اتفاق میافتد؛ استفاده از وال پست در اسکلت فلزی به خصوص در طبقات بالا نقش زیادی در مهار این تغییر مکان دارد.اجرای وال پست در اسکلت فلزی تقریبا مشابه با اجرای وال پست در سازه بتنی است؛ البته به این نکته توجه کنید که در این روش اجرا، وال پست با جوشکاری به ستون و تیر متصل میشود.
انواع وال پست
وال پستها انواع گوناگونی دارند که بسته به شرایط، بودجه، نوع ساختمان، و … مناسبترین نوع برای اجرا انتخاب میشود. از لحاظ نحوه نصب، این المان غیر سازهای را میتوان به 3 شکل زیر تقسیمبندی کرد:
- وال پست میانی
- وادار انتهایی
- تیرک یا وال پست افقی
در ادامه به توضیح هر مورد میپردازیم.
وال پست میانی
طبق پیوست ششم استاندارد 2800، زمانی که طول دیوار بیش از 4 متر باشد لازم است از وال پست میانی به عنوان تکیهگاه برای مهار نیروهای خارج از صفحه استفاده شود. از اسم وال پست میانی به نظر میرسد که در میانه دیوار قرار میگیرد. اما طبق این استاندارد وادار میانی باید طوری اجرا شود که فاصله بین آن و المان سازهای بیش از 4 متر نشود.وادار میانی میتواند از ناودانی، قوطی یا نبشی باشد، اما معمولا در کارگاهها از دو نبشی و تعدادی میلگرد ساخته میشود، به گونهای که دو نبشی در فاصلهای به اندازه ضخامت دیوار (بلوکها) روبهروی هم قرار گرفته و با تعدادی میلگرد در امتداد طول خود به یکدیگر متصل میشوند. همچنین در فواصل مشخص (حدودا هر 3 رج بلوک که با توجه به ارتفاع هر بلوک 68 سانتیمتر است) شاخکهایی برای اتصال به میلگرد بستر جوش داده میشوند. جهت اتصال میلگردها به نبشیها، از جوشکاری با الکترود معمولی استفاده میگردد.
وادار انتهایی
منظور از وال پست انتهایی عضوی است که برای اتصال دیوار به ستون به کار گرفته میشود. همانطور که میدانید اتصال دیوار به عنوان المان غیر سازهای به ستون که یک المان سازهای است از اهمیت زیادی برخوردار است
1) گیره و شاخک
2) ناودانی منقطع
3) بست رادیکالی
تیرک افقی یا وال پست افقی
طبق پیوست ششم اگر ارتفاع سقف 3.5 متر یا بیشتر از آن باشد، یک تیرک باید به عنوان وال پست افقی اجرا شود.
وال پست افقی یا تیرک از دو طرف به وادار انتهایی متصل میشود. اتصال انتهای تیرک به ستون نیز باید به صورت نشیمن با قابلیت جابجایی در راستای دیوار مطابق شکل زیر باشد تا مانعی برای حرکت آزاد قاب خمشی ایجاد نکند.
الزامات قانونی والپست:
آیین نامه 2800 والپست
بند 4-5-4: دیوارهای داخلی یا تیغههای با ارتفاع بیش از 1/8 متر، باید به نحو مناسبی مانند استفاده از وادارها و . . . از نظر جانبی به سازه مهار شوند.
بند 7-5-3:
حداکثر طول مجاز هر دیوار غیر سازه ای بین دو کلاف قائم، نباید از 6 متر یا 40 برابر ضخامت آن بیشتر باشد.
حداکثر ارتفاع دیوار غیر سازهای از تراز کف 3/5 متر است.
لبههای قائم تمام دیوارهای غیر سازهای باید مهار شوند.
لبههای فوقانی (افقی) دیوار غیر سازه ای که در تمام ارتفاع ادامه ندارد باید با کلاف فولادی یا ناودانی نمره 6 یا معادل مقطع بتن مسلح یا چوبی که به دیوار سازهای یا کلافهای احاطه کننده دیوار غیر سازهای متصل باشد، مقید گردد.
مبحث 4 مقررات ملی ساختمان ویرایش 96
بند 4-9-1-3: در تمام دیوارهای ساختمان، بویژه در دیوارهای نما، جهت مقاومت در برابر زلزله، ضوابط مبحث ششم مقررات ملی ساختمان و آیین نامه طراحی ساختمان در برابر زلزله (استاندارد 2800) باید رعایت گردد.
بدون دیدگاه