والپست شیراز
والپست شیراز
وال پست چیست
وال پست یک عضو غیر سازهای است، یعنی نیروی وارده توسط مصالح را به زمین منتقل نمیکند. بلکه وظیفهی آن انتقال نیروهای وارده بر مصالح و وزن خود آنها به عناصر سازهای و اتصال درست دیوار به ستون یا تیر (به اصطلاح درگیری صحیح دیوار با سازه) است. هر پروفیل میتواند به صورت عمودی یا افقی به دو تیر و یا دو ستون مجاور وصل شود. وال پست معمولا در سازههای بزرگ با دهانههای عریضتر کاربرد دارد و برای سازههایی نظیر ساختمانهای مسکونی الزامی نیست.
اجرای وال پست در کدام بخش از ساختمان ضروری است؟
مطابق با پیوست ششم آیین نامه ۲۸۰۰ و نشریه ۷۱۴ ویرایش ۱۴۰۱ یک سری از ضوابط باید به طور اصولی و البته اجباری در پروژه های ساختمان و عمران رعایت شوند. ایمن سازی دیوارهای پیرامون در برابر زلزله به واسطه وال پست های افقی و عمودی و میانقاب ها جزو این ضوابط محسوب می شوند. از طرفی این وادارها باید در دیوارهای داخلی که ارتفاع ۱.۸ متر دارند نیز مورد استفاده قرار گیرند. تقاطع دیوارهای غیر سازه ای، جان پناه و کنار بازشوها نیز از دیگر بخش هایی هستند که باید به کمک وادارها مهار شوند.
اجرای وال پست در میانقاب
میانقاب یک دیوار می باشد که قسمت داخلی قاب های بتنی و یا فولادی را پر می کند. پروفیل های وال پست داخل میانقاب اجرایی می شوند و منجر به بهبود عملکرد لرزه ای آن می گردند.
اجرای وال پست در تقاطع دیوارهای غیر سازه ای
از دیگر قسمت هایی که نیاز به اجرای وال پست دارند، تقاطع دیوارهای غیر سازه ای می باشد. وادارها در قسمتی که دو دیوار متقاطع به یکدیگر متصل می شوند، اجرا می گردند.
اجرای وال پست در کنار بازشو
زمانی که ابعاد بازشو بیشتر از ۲.۵ متر باشد، باید وادار و همچنین نعل درگاه را در دو سمت آن اجرایی نمود. عدم استفاده از وادار موجب می شود تا مقاومت بازشوها در برابر بارهای جانبی کاهش یافته و دچار آسیب دیدگی شوند.
اجرای وال پست در جانپناه
اگر ارتفاع جان پناه حداقل ۱.۵ متر و ارتفاع حداقلی ستون های اطراف آن ۱.۳۵ متر باشد، باید از وال پست استفاده نمود. این وادارها برای مهار لرزه ای به صورت میانی در فاصله دو ستون اجرا می شوند.
انواع اتصالات والپست
وال پستها با روشهای مختلفی به کف و سقف سازه متصل میشوند و همچنین هر بخش از سازه نیازمند ابزارهای خاصی برای نصب وال پست است. ابزارهای اتصال وال پست تنوع بالایی دارند. وال پست با نبشی و وال پستهای عادی میتوانند توسط میلگرد و یا تسمه به ستونها متصل شوند. در حالی که در وال پست آماده با استفاده از نبشیها و انکر بولت، پلیت و یا صفحات فلزی به پروفیل وصل شده و سپس به تیر یا ستون متصل میگردند.
اتصال کشویی
یکی از پرکاربردترین و رایحترین روشهای نصب وال پست، اتصال کشویی است که با وال پست ناودانی انجام میشود. در این روش بستهای U شکل با فواصل معین و معمولا به صورت دوتایی روی ستونها یا تیرها نصب میشود. مزیت این اتصال آن است که دیوار کاملا ثابت نمیشود و توانایی حرکت بسیار جزئی دارد. بنابراین در هنگام زلزله دیوار ترک برنداشته و فقط در جهت نیروهای وارده، روی بستها میلغزد. در اتصال کشویی نیازی به ایجاد فاصله بین بلوکها و وال پست نیست و بلوکها روی وال پست چیده میشوند.
اتصال با بست ارتجاعی
بست ارتجاعی یا رادیکالی همانطور که از نامش پیداست به شکل یک رادیکال است که قسمت خم شده آن حالت ارتجاعی دارد. این بست که یکی از بستهای پرکاربرد برای اتصال دیواربه ستون یا تیر است، دارای دو قسمت است. که قسمت اول به وسیله پیچ و مهره به عنصر سازهای و قسمت دیگر به دیوار میخ میشود. در هنگام زلزله قسمت ارتجاعی کمک میکند تا دیوار حرکتی جزئی داشته و بر اثر تنش آسیب نبیند.
اتصال تلسکوپی
این نوع اتصال برای نصب وال پست عمودی و اتصال پروفیل به تیر استفاده مسشود. و در پروفیلهای کلافی و در دیوارهای تیغهای به کار میرود. در اتصال تلسکوپی چهار نبشی دور چهار ضلع پروفیل به طوری که یک ضلع قائم آنها روی پروفیل و دیگری روی سقف باشد، قرار گرفته و حرکت پروفیل را محدود میسازند.
قیمت پیاده سازی وال پست چقدر است؟
اجرای وال پست معمولاً با هزینه کم انجام میشود. با صرف قیمت پایین برای پیاده سازی وال پست، بهبود ایمنی سازهها و کاهش زیانهای مالی و جانی امکانپذیر خواهد بود. به همین دلیل در سالهای اخیر شاهد توجه طراحان و مهندسین سازه به این روش بودهایم. به طور کلی قیمت تمام شده پیادهسازی این روش به قیمت متریالهای به کار رفته، مانند قیمت نبشی و پلیتهای فولادی و قیمت اجرا بستگی دارد.
Reviews
There are no reviews yet.